Mange vareeiere ønsker påfyll av forsyninger til ukestart. Mandager er en travel dag i containerhavna.
Vi befinner oss på brua på Energizer, sammen med kaptein Fred de Hoogh. Energizer har lagt til kai etter en trettiseks timers seilas fra Rotterdam til Oslo.
Kapteinen følger nøye med på losse- og lasteoperasjonen. Grønne, røde og blå 40-fots containere løftes fra dekk av tre monumentale elektriske sjøkraner, som hver utfører tjuefem løft i timen.
- Nå går det virkelig fort fordi de har tre kraner i gang. Vanligvis er det bare to. På en eller annen måte har de hastverk med oss, de vil bli kvitt oss, sier Fred de Hoogh (52) spøkefullt.
Containerne svever forbi vinduene på styrhuset. På kaia plasseres de på terminaltraktorer og kjøres til containerstabelen. Snart kan den verdifulle lasten kjøres den siste biten til vareeierne.


Utrolig milepæl
Oslo Havns anløpsstatistikk viser at 439 av de 500 seilasene Energizer har gjort for Unifeeder har foregått mellom nettopp Rotterdam og Oslo. I 2024 anløp Energizer Oslo 35 ganger fra Rotterdam. Skipet spiller derfor en sentral rolle i vareforsyningen til Oslo og Østlandet.
- I løpet av de siste 25 årene har JR Shipping Group og Unifeeder bygget opp et nært forretningsforhold og et pågående samarbeid. Unifeeder har benyttet mange forskjellige JR feeder-fartøy i en rekke av sine tjenester. Men ingenting kan sammenlignes med at Energizer har vært i denne handelen så lenge. 500 reiser – dette er noe vi er veldig stolte av. I vår bransje er dette også ganske unikt, sier Sander Schakelaar, administrerende eier i JR Shipping Group, i forbindelse med jubileet.
Rett skip til rett rute
Rederier og logistikkleverandører som JR Shipping og Unifeeder jobber kontinuerlig med å optimalisere rutetilbudet for kundene sine. For å lykkes i en bransje med små marginer er det avgjørende å velge rett skip til rett seilingsrute. Energizer har plass til 750 tjuefots containere. I tillegg er skipet i stand til å håndtere alle typer containere. Ikke bare standard tjuefots og førti fots containere, men også tankcontainere, kjølecontainere og de nord-europeiske dør-til-dør transportboksene på 45 fots lengde.
- Denne suksessen ble bygget på at Energizer er godt egnet for lastvolumet og blandingen av containere i denne spesifikke handelen. Men først og fremst fordi mannskapet vårt om bord tilbyr Unifeeder og havnene et utmerket servicenivå. På dette fartøyet er to av våre mest erfarne kapteiner aktive, og de har jobbet på Energizer i denne handelen fra begynnelsen. Til syvende og sist handler det om å tilby våre befraktere en fremragende ytelse, sier Schakelaar.

Viktig for vareforsyningen
Energizer er 134 meter langt og seiler under nederlandsk flagg. Det blå- og hvitmalte skipet har fått kaiplass innerst ved det 665 meter lange kaianlegget hos Yilport Oslo.
Foran Energizer har det nøyaktig like lange, grå- og rødmalte containerskipet Bianca Rambow fortøyd. Begge skipene er i Oslo på oppdrag for Unifeeder A/S, en dansk etablert feeder- og multimodal logistikkleverandør som tilbyr dør-til-dør transportløsninger ved å kombinere sjø- og landtransport i Europa, Middelhavet, Svartehavet og Amerika.
8-10 ganger i uka anløper skip fra Bremerhaven, Antwerpen, Klaipeda, Immingham, Rotterdam og Hamburg containerterminalen på Sjursøya. Linjene betjenes av rederiene Unifeeder, Samskip, Viasea og Mediterranean Shipping Company (MSC).
Mens Energizer denne mandagen har anløpt Oslo fra Rotterdam, kommer Bianca Rambow fra Hamburg.
Både Energizer og Bianca Rambow er oppført i fartøyoversikten på Unifeeders nettside, men ingen av skipene eies av Unifeeder. Energizer tilhører det nederlandske rederiet JR Shipping, mens Bianca Rambow eies av tyske Reederei Rambow. Skipene er en del av en stor flåte som Unifeeder leier på korte eller lengre kontrakter for å tilby fleksible multimodale tjenester innen sjø- og landtransport.
Energizer går vanligvis i rute mellom Rotterdam og Oslo. Skipet stopper i Moss og Kristiansand eller Fredrikstad og Brevik på tilbaketuren. Bianca Rambow har hjemmehavn i Hamburg og brukes gjerne på ruten Oslo-Drammen-Larvik-Kristiansand-Brevik-Hamburg-Oslo.


Erfaren sjømann
Etter et langt liv på sjøen har kaptein Fred de Hoogh opparbeidet seg stor erfaring og en berettiget selvtillit som sjømann. De første fire årene av livet bodde Fred sammen med foreldrene på en elvelekter. Senere flyttet familien inn i et hus i en landsby ved Rhinen, mens faren fortsatte karrieren som kaptein på elvelekteren. Allerede som attenåring begynte Fred på maritimt college i Rotterdam.
- I begynnelsen ønsket jeg også å jobbe på elvebåter, men jeg gjorde det bra på skolen, så jeg valgte å gå til sjøs fordi utdanningen var på et høyere nivå, lik universitetet. Jeg dro til sjøs og endte til slutt opp hos JR Shipping som fortsatt er min arbeidsgiver, forteller kapteinen.
Når Fred og mannskapet er i Rotterdam, besøker de flere terminaler for å hente gods. Rotterdam Shortsea Terminal (RST) - Europas største shortsea shipping hub - ligger strategisk til i hjertet av havnen. Europoort, en dypvannshavn ved munningen av elvene Rhinen og Maas, ligger ved innseilingen fra Nordsjøen til Rotterdam.
- Først drar vi til RST i byen, deretter til Europoort, hvor vi har to-tre terminaler. Deretter returnerer vi til RST. Siden kaiene noen ganger er opptatt, må vi gjerne legge til et annet sted og vente, så det er travelt med forflytninger.
Den erfarne kapteinen er fritatt fra losplikt, så han seiler uten los og navigerer selv i travle Rotterdam havn.
- I Rotterdam er det ikke bare havgående fartøy. Vi har også mange elvebåter å forholde oss til når vi navigerer. Rotterdam er en veldig travel havn. Det kan være en virkelig tøff havn når det er tåke eller vind.
Selv om seilasen i åpen sjø fra Rotterdam til Oslo er som ren rutine å regne, kan tøffe værforhold i Nordsjøen og Skagerrak by på utfordringer for båt og mannskap.
- Når vi forlater Rotterdam, seiler vi først nordover. Ved Hanstholm i Skagerrak svinger vi styrbord og seiler østover i retning Oslofjorden. Faktisk er det generelt to kurser fra Rotterdam til Oslo. Jo mer du går nordover, mot Oslofjorden, desto roligere blir det med mindre trafikk

Landstrøm og grønne korridorer
En grønn korridor er en utslippsfri logistikkrute fra start til mål. Grønne korridorer i skipsfarten starter med landstrøm. Fornybare drivstoff kombinert med batteri som rekkeviddeforlengere gir grønne korridorer.
Fra 2030 er containerrederiene i EU pålagt å benytte landstrøm ved landligge.
Yilport Oslo er ansvarlig for den daglige driften av containerterminalen på Sjursøya. Oslo Havn er grunneier og står for investeringer i nødvendig infrastruktur som kraner og vedlikehold av kaianlegg.
I tråd med Oslo Havns nullutslippsvisjon bygger vi nå et landstrømanlegg for containerskip, som skal stå klart i løpet av sommeren 2025.
I 2024 anløp førtisju forskjellige containerskip Yilport Oslo, med til sammen 553 anløp. Av disse hadde ti skip mer enn tjue anløp som til sammen utgjorde 339 anløp. Foreløpig er det ingen av containerskipene klare til å koble seg til anlegget.
- At det er et lite utvalg skip som står for svært mye av containertrafikken mellom Oslo og kontinentet gir grunnlag for optimisme med tanke på bruk av landstrømanlegget på containerterminalen. Vi trenger bare ett eller to containerskip på landstrøm i første omgang. Da er barrieren brutt og flere vil trolig følge etter, sier Heidi Neilson, fungerende direktør for plan og miljø i Oslo Havn.
Oslo Havn jobber aktivt for å hjelpe de første container-rederiene som vil bygge om skip til landstrøm.
- Vi har hentet inn tilbud fra leverandør på ombygging av containerskip til landstrøm. Tilbudet viser at ombyggingen kan gjøres for en halv million. Det er penger rederiene relativt raskt sparer inn på lavere kaivederlag om de tar i bruk landstrøm. Ikke bare her men i alle Oslofjordhavnene på vei ned til kontinentet igjen, sier Neilson.
Selv om det ikke finnes umiddelbare planer for å bygge om Energizer til landstrøm, opplyser Unifeeder at de arbeider aktivt med båtenes eiere for å sikre at skipene blir klare til landstrøm i fremtiden.
- Vi har en ambisjon om å bruke landstrømanlegget. Vårt mål er at alle våre skip skal være klar til landstrøm senest innen 2030, sier Hegaard i Unifeeder.
Også JR Shipping bekrefter at de har ambisjoner om å benytte det nye landstrømanlegget i containerhavna.
- Vi ser absolutt på dette og har ambisjoner om å gjøre det. Det ville være en positiv utvikling, sier Sander Schakelaar, administrerende eier i JR Shipping Group.

Eksisterende og fremtidige drivstoff
Sjøtransport av varer i containere er en energieffektiv transportform. Containerskipene som anløper Yilport Oslo spiller en viktig rolle i å redusere utslipp langt utenfor byens grenser.
Unifeeder opplyser at sjøtransport på ruten mellom Rotterdam og Oslo har cirka 80% lavere C02-utslipp sammenlignet med veitransport. For en last på litt over fire tusen tonn gods tilsvarer dette en reduksjon på omkring 286 tonn CO2, ifølge beregninger fra Carboncare.
Unifeeders målsetning er å oppnå netto nullutslipp innen 2050. Redusert seilingshastighet og effektive losse- og lasteoperasjoner er viktig for å nå disse målene.
- På alle ruter optimaliserer vi skipenes fart, slik at de ankommer presist til sine planlagte operasjonstider. I Oslo stuer vi spesifikt for 2-krans operasjon, noe som sikrer en raskere og mer effektiv håndtering. Samtidig optimaliserer vi stuvningen av containerne for å sikre at skipene kan betjenes raskt i havnene. Dette reduserer tiden som brukes i havnene og gir mulighet for å seile med lavere, mer energieffektiv fart mellom havnene, sier Søren Hegaard i Unifeeder.
Energizer har nylig vært i tørrdokk og fått påført et premium belegg, som reduserer motstanden i vannet og dermed skipets drivstofforbruk. Unifeeder har igangsatt et prosjekt for å evaluere hvilke fremtidige alternative drivstoffer som skal være en del av selskapets strategi.
- Dette krever nøye overveielser rundt forsyningssikkerhet, nødvendige investeringer og utvikling av skip som kan seile på disse nye energiformene. Vi arbeider også aktivt med drop-in drivstoff som biodrivstoff, som kan brukes i våre eksisterende skip uten større tekniske endringer, sier Hegaard.
Et drop-in drivstoff er et fornybart drivstoff som kan brukes direkte i eksisterende motorer og infrastruktur uten behov for modifikasjoner. JR Shipping gjør også tekniske tilpasninger på sine skip som reduserer energiforbruket.
- Vi har allerede investert i et eksosrenseanlegg om bord på de fleste av våre fartøy. I fremtiden vil denne installasjonen til og med kunne fange CO2 fra eksosgassene. Effektivitetsmessig prøver vi allerede å minimere drivstofforbruket og påfølgende utslipp ved å optimalisere reiseplanleggingen og unngå å seile med unødvendig høye hastigheter, sier Schakelaar.
Energizer og andre skip som ble bygget på starten av 2000-tallet ble designet for å yte best mulig i max hastighet rundt 17 knop. I dag seiler skipene for det meste i hastigheter mellom 13 og 15 knop.
- I etterpåklokskapens lys burde noen av fartøyets egenskaper, som baugen og formen på propellbladene, ha vært designet annerledes. Med den planlagte ettermonteringen vil vi optimalisere ting for den nye virkeligheten. Det er mye bedre. Drivstofforbruket kan reduseres med opptil 25 %, noe som vil resultere i mye mindre utslipp, spare penger og bevare klimaet, sier Schakelaar.
Avreise
På broen på Energizer er det snart klart for avreise etter en vellykket og effektiv losse- og lasteoperasjon. Fred de Hoogh sitter klar i kapteinstolen.
-Denne spaken gir framdrift, mens dette er thrusteren som gjør at jeg kan manøvrere sideveis og gå ut med baugen. Fra brua må jeg kommunisere med mannskapene som skal løsne fortøyningene på mitt signal, sier han.
Fred har med seg tre styrmenn, som deler på oppgavene med å manøvrere skipet. Til sjøs jobber de i fire-timers skift, etterfulgt av åtte timer fri.
- Jeg gjør manøvreringsdelen, som å seile ut fra Rotterdam eller Oslofjorden. Den mest utfordrende delen er om vinteren når været er dårlig. Da må vi virkelig vurdere alternativene – skal vi gå gjennom Kielkanalen, dra litt senere, eller gjøre andre justeringer? Disse beslutningene er avgjørende fordi dårlig vær kan være tøft for lasten, mannskapet og fartøyet – alt har sine grenser, avslutter Fred de Hoogh, den dedikerte og erfarne kapteinen på containerskipet MV Energizer.

